Kuchnia Bolonii i Emilii Romanii

Bolonia zwiedzanie i najwieksze atrakcje (5)

Największym turystycznym produktem Emilii Romanii jest jej kuchnia! Nie mam co do tego wątpliwości. Stąd pochodzi popularne wino lambrusco. Tu wytwarzana jest szynka parmeńska i parmezan. W Modenie produkuje się ocet balsamiczny, a restauracje w Bolonii uznawane są za najlepsze na świecie. Osobiście jeżdżę do Emilii Romanii też na zakupy – produkty, które my uznajemy za luksusowe, tam leżą w supermarkecie i tylko czekają, aż zapakuję je do koszyka ;)

GDZIE SPAĆ W BOLONII

Hotel Accademia
Od 90 euro za pokój
Cristina Rossi
Od 60 euro za pokój
Hostel We Bologna
Od 17 euro za łóżko 
Print Friendly
The following two tabs change content below.

Agnieszka Ptaszyńska

pisarka podróżnicza
z wykształcenia polonistka, z zamiłowania podróżniczka, wielbicielka włoskiej kawy i dużych psów. Straszna bałaganiara w życiu i na papierze (dysortografka). Promotorka idei odpowiedzialnego podróżowania, którą stara się przekazać na blogu. Zawsze chętnie służy podróżniczą radą. Publikowała na Onecie, w Czasie Kultury i na portalach podróżniczych. A no i napisała przewodnik po Trapani :)

Ostatnie wpisy Agnieszka Ptaszyńska (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>