Wstęp do kuchni norweskiej: fiskekaker

fiskekauer przepis placuszki z ryby

//
Zaczęło się. Spędzam kolejne godziny na przeglądaniu artykułów podróżniczych i przewodników turystycznych. Odliczam dni i godziny do wyjazdu. Cieszę się, jak głupia. Jakby to był mój pierwszy wyjazd w tym roku.

Cieszę się, bo już od dawna chciałam lecieć do Norwegii.

Cieszę się tym bardziej, że na ten rok miałam zaplanowane cztery super wyjazdy: do Chin (nie mogłam z powodu pracy), na Kretę (nie mogłam, bo powikłania w ciąży), do Słowacji (nie było sensu, bo wyjazd miał być po winnicach) i do Apulii (nie pojadę, bo to już będzie termin porodu). Prawie na każdy z nich miałam wykupione już bilety i wszystkie straciłam – tak, to był rok wydawania kasy na loty, z których nie skorzystałam.

Tymczasem wszystko wskazuje na to, że już jutro wsiądę do samolotu do Oslo i razem z Nordtrip spędzę cały tydzień w południowej Norwegii. Przebierałam więc nóżkami i zastanawiałam się, jak jeszcze mogę sobie umilić okres oczekiwania.



I wtedy pomyślałam, by coś ugotować. By przenieść się w norweską krainę za pomocą kulinariów, tak samo, jak robię to często, gotując włoskie i tajskie potrawy. A że akurat Bakoma, która drugi rok z rzędu sponsoruje bloga i promuje kuchnię światową, poprosiła mnie, bym opublikowała jakiś nowy przepis, pomyślałam – idealnie. Nie dość, że wprowadzę w nastrój siebie, to jeszcze i was.

button_czytaj-wiecej

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Agnieszka Ptaszyńska

pisarka podróżnicza
z wykształcenia polonistka, z zamiłowania podróżniczka, wielbicielka włoskiej kawy i dużych psów. Straszna bałaganiara w życiu i na papierze (dysortografka). Promotorka idei odpowiedzialnego podróżowania, którą stara się przekazać na blogu. Zawsze chętnie służy podróżniczą radą. Publikowała na Onecie, w Czasie Kultury i na portalach podróżniczych. A no i napisała przewodnik po Trapani :)

Ostatnie wpisy Agnieszka Ptaszyńska (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Wstęp do kuchni norweskiej: fiskekaker”

  1. ~Marta pisze:

    Czekam niecierpliwie na podsumowanie Twojego wyjazdu do Norwegii. Jestem ciekawa, czy Ci się podobało i czego miałaś okazję zasmakować na miejscu. Skoro lubisz dania rybne to polecam Tobie ugotować również kilka innych klasycznych norweskich potraw – np. fiskegrateng albo fiskesuppe :)

    1. powinien być w drugiej połowie tego tygodnia, aczkolwiek nie wiem, jak to wyjdzie, bo trochę przychorowałam.

  2. ~Sabinkaa pisze:

    Jestem dopiero początkująca w zagadnieniu kuchni norweskiej, więc z chęcią spróbuję wykonać ten przepis! :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>