Chłodnik z awokado, czyli kulinarne tęsknoty za światem

Marzenie o Ameryce

Samochód dla podróżniczki

Zrobiliście kiedyś duży zakup, do którego nie jesteście przekonani? Ja właśnie tak. Kupiłam samochód! Swój pierwszy, własny, gwarantujący mi możliwość dotarcia, kiedy chcę do Krakowa, kiedy chcę na Słowację, kiedy chcę do wioski, do której nie ma żadnego transportu publicznego.

U nas na Podhalu liczy się to szczególnie. Bo tak jak mieszkamy w dużym mieście, tak samochód nam po prostu przeszkadza. Do centrum chodzimy na piechotę, lub jeździmy transportem publicznym. Do innych dużych miast dużo szybciej dostaniemy się pociągiem, a taniej autobusem. Za granicę lecimy tanimi liniami, a nasze autko gnije w garażu.

Ale u nas w Rabce jest inaczej. Tu do samego Krakowa jedzie się półtorej godziny busem, potem czeka na przesiadkę i bierze się kolejny środek transportu. Tu nie można wrócić z imprezy z Krakowa po 21, bo kończą się autobusy. Tu w niedzielę trudno dojechać gdziekolwiek – transport do pobliskich wiosek po prostu nie istnieje. Nagle pierwszy raz w życiu poczułam potrzebę posiadania auta. Więc je kupiłam.

Teraz mogę jeździć po całej okolicy, witać w Krakowie wtedy, kiedy mam ochotę i spontanicznie wybierać się w góry. Dlaczego więc jestem niepewna swojej decyzji?

Bo na auto poszła kasa na podróże.

Tak. Już kupowałam bilet do Ameryki Łacińskiej, już planowałam podróż życia. A tymczasem trzeba to odłożyć i wygląda na to, że w tym roku wycieczki poza Europę nie będzie.

Czy to źle? Nie. Wszystko to kwestia nastawienia. Owszem – nie polecę na koniec świata, ale za to pojeżdżę po okolicy. A w międzyczasie przybliżę sobie Amerykę innymi sposobami: filmami, książkami, mapami i… gotowaniem.

I właśnie z gotowaniem jestem po przeprowadzeniu się na Podhale za pan brat. Nie mam tu prócz Piotra znajomych, naturalnie więc nie wychodzę na długie posiedzenia przy piwie. Zamiast tego eksperymentuję w kuchniach i ogrodach. Kiedy więc Bakoma spytała czy bym nie zrobiła dwóch potraw: jednej podróżniczej, a drugiej podhalańskiej, stwierdziłam – czemu nie. Skoro stworzyłam #lifestylezpodhala, to kolejny krok to blog kulinarny ;).

Popatrzcie więc na moje wygibasy. Z tęsknoty za Ameryką i z miłości do awokado robimy…

Błyskawiczny chilijski chłodnik z awokado

chłodnik z awokado (1)

Składniki

Chłodnik:

  • 4 dojrzałe awokado (kupujcie takie, które są miękkie)
  • szklanka zimnego bulionu (oczywiście najlepiej z naturalnych składników)
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 4 kłącza selera naciowego
  • Sok z drugiej połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Skórka z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki zielonego chili
  • Sól i pieprz

1. Kroimy awokado na dwie połówki, odkładamy pestkę i wydobywamy z niego miąższ. Bardzo ważne, by awokado było dojrzałe, ale nie przejrzałe. Powinno być miękkie w dotyku, a jednocześnie miąższ nie powinien być brudno-brązowy. Jak wybierać dobre awokado przeczytacie tutaj.
2. Do miąższu dodajemy sok z cytryny, szklankę bulionu, gęsty jogurt Bakoma (użyłam ok. 200 g) i przyprawy.
3. Wszystko blendujemy i schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
4. Kroimy seler naciowy na małe kawałeczki.
5. Do selera dodajemy pozostałe składniki. Chili drobno siekamy. Wszystko mieszamy.
6. Przelewamy chłodnik do miseczek. Na wierzchu robimy kleks z jogurty Bakomy, a na nim kładziemy mieszankę z selera. 

chłodnik z awokado (3)

z tego będzie chłodnik ;)

chłodnik z awokado (4)

awokado można zblendować lub…

pożonglować nimi

pożonglować nimi

No i oczywiście do ogrodu wołamy całą dużą podhalańską rodzinę. Podając marzymy o Ameryce. A zaraz po zjedzeniu jedziemy na samochodową wycieczkę po okolicy, by odkryć kolejny wspaniały skarb ;)

gotowy chłodnik

gotowy chłodnik

I tu ważne info na koniec. Chłodnik zrobiłam już 3 razy. Pierwszy zwyczajnie mi nie wyszedł. Powód? Awokado było niedojrzałe. Pamiętajcie, że kluczem jest tutaj jego konsystencja. macie przyjemną, przypominającą masło masę? To wszystko jest ok. Awokado jest twarde? To nawet nie zaczynajcie chłodnika. Zwyczajnie się do niego zrazicie.

chłodnik z awokado (6)

Dwa kolejne chłodniki były super! Wchodzą do mojego menu! Jednak egzotyczne owoce z Ameryki Łacińskiej są niezwykłe! W końcu tam pojadę i odkryję ich więcej!

Artykuł stworzony we współpracy z Universal McCann Sp. z o.o. Pomysł, tekst, zdjęcia i emocje – jak zwykle moje.

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Agnieszka Ptaszyńska

pisarka podróżnicza
z wykształcenia polonistka, z zamiłowania podróżniczka, wielbicielka włoskiej kawy i dużych psów. Straszna bałaganiara w życiu i na papierze (dysortografka). Promotorka idei odpowiedzialnego podróżowania, którą stara się przekazać na blogu. Zawsze chętnie służy podróżniczą radą. Publikowała na Onecie, w Czasie Kultury i na portalach podróżniczych. A no i napisała przewodnik po Trapani :)

2 przemyślenia na temat “Chłodnik z awokado, czyli kulinarne tęsknoty za światem”

  1. ~WW pisze:

    Cześć,
    Gratuluję zakupu :-) Czy nadal buszujesz po Dusseldorfie?

    1. Nie nie – to był jednorazowy wypad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>