Posmakuj Gardy, przewodnik po kuchni i restauracjach północnej Gardy

POSMAKUJ GARDY

W artykule:
–> kuchnia Trydentu i północnej Gardy
–> co zjeść nad Gardą
–> restauracje nad Gardą


Raz na jakiś czas mam możliwość przejechać się na wycieczkę krajoznawczą zorganizowaną przez miejscową organizację turystyczną. Ma to swoje plusy i minusy. Minusem często jest to, że czuję się „w pracy”. Wiem, że tu i tu muszę się stawić o konkretnej godzinie, że nie mogę po prostu odpoczywać z książką w kawiarni i że wypada mi robić notatki, by potem artykuł na blogu był jak najbardziej akuratny.

Ma to też oczywiście plusy. Dzięki sponsorowanym wycieczkom trafiam w miejsca, których sama bym nie odkryła, śpię w lepszych hotelach i – co dla mnie najważniejsze – mam okazję posmakować kuchni w najlepszych restauracjach, na które, gdybym miała jechać sama, nie byłoby mnie stać i prawdopodobnie moje poznawanie lokalnej kuchni ograniczyłoby się do pizzy i makaronów. A pizza znad Gardy zdecydowanie nie jest.

button_czytaj-wiecej

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Agnieszka Ptaszyńska

pisarka podróżnicza
z wykształcenia polonistka, z zamiłowania podróżniczka, wielbicielka włoskiej kawy i dużych psów. Straszna bałaganiara w życiu i na papierze (dysortografka). Promotorka idei odpowiedzialnego podróżowania, którą stara się przekazać na blogu. Zawsze chętnie służy podróżniczą radą. Publikowała na Onecie, w Czasie Kultury i na portalach podróżniczych. A no i napisała przewodnik po Trapani :)

Ostatnie wpisy Agnieszka Ptaszyńska (zobacz wszystkie)

10 przemyśleń na temat “Posmakuj Gardy, przewodnik po kuchni i restauracjach północnej Gardy”

  1. ~Aga pisze:

    O Boże, złamałaś mi serce, jestem taka głodna a wszystko takie piękne…

    1. Ja usycham z tęsknoty ;)

  2. ~Marta pisze:

    Marzę, aby wybrać się kiedyś nad jezioro Garda. Najbardziej przekonują mnie piękne widoki, ale po tym wpisie mam ochotę dodatkowo spróbować tych wszystkich przepysznych dań i deserów. Bardzo smakowity wpis! :)

  3. O proszę, nie spodziewałabym się, że okolice Gardy to rejon typowo mięsny… Mnie uwiodły te trufle z risotto, chcę je spróbować teraz! ;)

  4. ~Dee pisze:

    Oglądając twoje niesamowite zdjęcia zrobiłam się okropnie głodna. Uwielbiam włoską kuchnię i dzięki bardzo za ten artykuł. Zawsze podróżując szukamy wczesniej dobrych restauracji, bo jedzenie w różnych miejscach to nieodłączna część naszych włóczęg. Okolice Gardy dopiero przed nami, więc na pewno skorzystam z twoich rad, gdy będziemy jechać

  5. ~Mona pisze:

    Wszystko, ale to wszystko wygląda przepysznie. Cieszę się, natomiast, że przypominasz o tym, że dobre wizualnie nie zawsze znaczy dobre w ogóle :) Czasami lepsza jest lampka wina i piękny widok, niż średnie, bądź słabe doznania.

    Jutro, natomiast, mam w planach na obiad strangolapret – właśnie przez Twoje zdjęcia i opisy.

  6. ~Anita pisze:

    Mniam… pychotka, ale mi zrobiłaś smaka, a to dopiero pora śniadaniowa! Chętnie zjadłabym te szpinakowe kluseczki lub bigoi ;-)

  7. Za czasów około studenckich wielokrotnie bywałem w rejonie Gardy, gdyż poznawałem tamtejsze rewelacyjne rejony wspinaczkowe, a później kanioningowe. Niestety były to wyjazdy bardzo budżetowe, bo nacisk był na sport, a nie na jedzenie, więc żywiliśmy się bardzo budżetowo na kempingach pichcąc coś na maszynce do gotowania.
    To co pokazałaś wygląda bardzo dobrze i wierzę, że smakuje wybornie, lecz zdjęcia sugerują że to raczej drogie knajpy: duży talerz, a na nim niewielkie porcje. Możesz napisać mniej więcej ile trzeba mieć ze sobą aby móc spróbować takich dań?

    1. Porcje były duże ;) Tylkoo braliśmy głównie dania degustacyjne, by więcej spróbować. Ceny bardzo różne. Faktycznie są tu luksusowe restauracje, ale takie, gdzie zjesz risotto za 7 euro też.

  8. ~Agnieszka pisze:

    Lubię dobrze zjeść, ale wpisy dotyczące potraw nie przykuwają zbyt często mojej uwagi. W tym przypadku jest inaczej i mam wrażenie, że kilka z tych potraw idealnie trafiłoby w mój gust. Zwłaszcza pierwsze dania :)Orientujesz się czy w Polsce jakaś knajpa serwuje przyzwoitą namiastkę tamtejszej kuchni?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>